Followers

Thursday, February 12, 2015

Minum petang :: Masa muhasabah diri ::


Alhamdulillah. Bestnye dapat minum,sambil-sambil dapat hirup udara petang yang nyaman, angin sepoi-sepoi bahasa. Syukur atas nikmat Allah atas setiap perincian nikmat yang diberikan. Nikmat sihat, tubuh badan yang sempurna, ada gigi, tangan, mata, akal yang waras. 

Dalam merasai kenikmatan yang Allah berikan, marilah kita sejenak berfikir apa yang kita akan lakukan apabila Allah jentik kita dengan sesuatu masalah? Atau Allah tarik salah satu dari nikmat yang kita telah nikmati bertahun-tahun lamanya. Adakah kita akan terus merasa syukur dan tabah merasai ujian? Adakah kita berlaku sebaliknya, merungut, menghina dan mengatakan Allah tidak kasihan pada hambanya dan terus menjauh dariNya. Tepuk dada tanya iman. 

Dua kali fikir, bahawa dalam diri kita, ada segumpal darah yang bernama hati. yang sifatnya berbolak balik. Yakinkah kita bahawa pengakhirannya hati kita tetap mencintai Allah dan agama yang diwahyukan? Lalu, sekiranya kita mengatakan jawapan 'tidak yakin', apa usaha kita? Ya Allah, hati ni sakit penuh dengan wabak api kebencian, nafsu meluap dan maksiat. Kotornya hati kita, sekiranya kita masih leka dengan dunia dan perkara yang melalaikan. 



Akhirnya, Allah mengampuni dosa hamba-hambaNya yang bertaubat dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas. Masih belum terlambat untuk berubah kearah jalan yang lebih baik. jangan jadikan dunia sebagai syurga kita, tetapi jadikan sebagai medan ujian. orang yang berusaha dan bersungguh-sungguh dalam menempuhi medan ujiannya pasti akan dapat natijahnya dan natijahnya di akhirat kelak iaitu syurga bagi orang-orang yang berjaya. Jadikanlah kami dalam kalangan orang-orang yang berjaya itu. Amin.

Bersyukur dan bersabar.

Pai Epal & Resepi

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, diberi kekuatan untuk menaip dan berkongsi resepi.. Sebenarnya, saya pun tengok dekat blog orang, tapi bila dah test sendiri, ade la tambah-tambah sikit supaya rasa sedap.

Pai Epal Alshaqina,. Nampak sedap tak? Sedap. Tak tipu.


Ikat rambut kemas2, basuh tangan, baca bismillah, doa supaya jadi and jangan neves! Cool and lets start cooking!

Bahan-bahan : INTI PAI

1) satu biji epal, kita kupas kulit dia dan potong dadu.
2) mentega 2 sudu besar
3) gula 4 sudu besar
4) tepung kanji satu sudu kecil (bancuh dengan air sikit)
5) air kosong (1 cawan kecil)

cara-cara :

1) masukkan mentega sampai cair

2) masukkan epal yang dipotong dadu (kacau bagi mentega mesra dengan epal)

3) masukkan air satu cawan teh, kacau.

4) masukkan gula kacau sampai gula hilang dari pandangan. Hehe. Kacau, biar. Kacau, biar. Sampai jadi kuning sikit, pekat sikit, epal pun jadi lembik. (memang ambil masa lama sikit, jangan risau, awal-awal memang cair, nanti jadi pekat. Make sure api jangan besar sangat, sedang-sedang je)

5) last skali, letak tepung kanji yang dibancuh air. (Sikit-sikit ikut keperluan. Kalau terlebih letak jadi pekat sangat and terlalu sticky, kalau letak sikit tak pekat, so letak ikut keperluan. Agak-agak cair letak sikit untuk pekatkan.

6) letak dalam pinggan. Biar till dia sejuk.


Bahan-bahan : PAI

1) Gandum 2 cawan
2) Garam 3 sudu teh
3) Air 3/4 cawan teh
4) Minyak 2 sudu besar


Cara-cara :

1) campur semua bahan-bahan di atas

2) Kalau terlebih air tambah gandum.

3) Kalau terlalu keras tambah air.

4) pastikan doh tidak terlalu keras dan cair dan tidak melekat pada tangan.

5) dah siap. buat bulat2 macam bola pingpong (buat seberapa banyak yang boleh sehingga doh habis guna), pastu gelek la dengan botol ke apa, pastu masukkan inti, ketip tepi dia. (or nak buat shape laen pun boleh, ikut la). All about creativity.

6) Goreng. Masuk dalam oven pon boleh.


Lastly, boleh hidang and upload on instagram or whatever. Proudly say that this apple pie is ur cooking! Good luck! Selamat mencuba!